duminică, 2 august 2015

Cenaclul Valah în prima zi a lui Gustav



Cenaclul Valah în prima zi a lui Gustav



1 august 2015 – Ateneul Nicolae Bălănescu din Giurgiu, a doua prezență estivală a Cenaclului Valah a adus pe simezele din foaierul Ateneului picturile realizate cu multă măiestrie artistică de către doamna Alexandra Gacichevici.
        Alexandra Gacichevici – înzestrare plastică deosebită, capacitate de a reda formelor însușiri funcționale contopind aristotelica diferență dintre formă și materia conținută. Detașată de cotidian, migrând în nemuritoarea Valhală artistică, are intuiția de a extrage ineditul din paleta coloristică a naturii – anulând maleficul efect de adaptare vizuală. Grăitoare ca niște picturi reproducând scene de război sau imagini de basm, tablourile doamnei Alexandra Gacichevici sunt veritabile fresce ale catacombelor creștine prin care orice neofit în ale artei capătă pecete divină.


        Gigica Peptănaru – creatoare în sare ca într-un jad oriental, pictoriță cu veleități peisagistice și cu reproduceri florale, artizana unor goblenuri de precizie matematică, autoare de poezie în care Cetatea Giurgiului și ploaia care topește canicula se regăsesc armonios.


        Cornelia Chioseaua – poezii scrise pentru inima Spaniei în care conquistadorii români nu își cuceresc decât propriile vieți. Adevărate „scrisori de la moara mea” trimise către nepoții și nepoatele ce s-au răspândit din Peninsula Iberică până în Țara Galilor. Totul cu un singur gând, de a-i învăța românește pe cei plecați și care, nu au cum uita lacrima de dor de acasă.


Monica Soare – muzică populară și ușoară împlinite armonic. Semn al unei depline stăpâniri a portativului. Suflet nobil trecând peste o dramă imediată pentru a se deda scenei, este răsplătită nu numai cu aplauze ci și cu anularea dramei ca în vechile mitologii în care artistul are dreptul la fericire.


Mariana Simion – romanță, muzică ușoară, muzică populară – o cromatică vocală vastă antrenând publicul și scena deopotrivă, invitând la fredonare și reamintiri melancolice.


Carmen Lungu – voce când delicată ca limpezimea unui izvor, când tumultoasă și puternică întocmai unei cataracte, recunoaște un crescendo în fiecare interpretare întocmai corurilor antice care amplificate verbian ne aduc pe scenă o Aidă în toată splendoarea ei.


Marian Lazăr – vocea și orga aduc șlagăre internaționale într-o interpretare pasională și ritmată.


Emil Talianu – eminescolog, profesor de literatura română, jurnalist, realizator TV, fin om de cultură, ni-l aduce aproape pe Nicolae Bălănescu, juristul care și-a oferit averea pentru ca noi giurgiuvenii să avem acest Templu al Artelor care este Ateneul. Pe un perete lateral a rămas întipărită conform dorinței testamentare, ușa masivă de lemn, o adevărată poartă maramureșană prin care acest Mecena al Giurgiului și-a trecut mireasa reușind, spre deosebire de Orfeu, să o redea pe Euridice nemuririi.


Mihai Răboj – stend-up comedy și scenetă versificată minulescian, realizatorul grafic al tuturor întâlnirilor Cenaclului, Ariel care a pus la cale întâlnirea cu minunata pictoriță Alexandra Gacichevici, mentorul Clubului de Teatru Valah. Tinerii școlii sale vor reuși nu numai să aibă prezențe scenice la întâlnirile Cenaclului Valah ci mai mult decât atât, își vor trece examenele vieții cu brio.

Cosmin Ștefan Georgescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu