marți, 2 septembrie 2014

Analizele medicale uzuale

      De multe ori medicul de familie se confruntă cu această rugăminte din partea pacientului: ,,Prescrieți-mi analizele medicale uzuale,,.
      Lucrul acesta se întâmplă cam o dată pe an pentru fiecare pacient adult sau vârstnic și uneori solicitarea vine din partea părinților și vizează copiii.
      Nu toate analizele medicale sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Nu toate sunt necesare pentru evaluarea stării de sănătate a unui pacient fără o patologie precisă. De aceea am să vi le punctez pe cele pe care eu le consider importante:
1. Hemo-leucograma - numărul de celule roșii, albe și numărul de trombocite din sânge. Cuprinde de asemenea și determinarea hematocritului (concentrația celulelor roșii în sânge) și cantitatea de hemoglobină. Deși se spune că sângele apă nu se face, el este 55% apă. Hemoglobina e proteină care transportă oxigenul în celulele roșii și de aici către toate țesuturile. Celulele albe intervin în apărare iar trombocitele sau plachetele în coagulare.
2. Sideremia - cantitatea de fier în sânge - este utilă pentru a preciza dacă o anemie e prin deficit de fier sau nu.
3. Calcemia totală și ionizată - calciul ionizat e calciu activ celular. Hipocalcemiile pot explica de ce pacienta leșină, are lipotimii sau spasme musculare (patologie mai frecventă la femei). Sunt împotriva administrării pe venă intempestive de calciu la orice mireasă care leșină în biserică pe o reacție firească pur emoțională. În administrarea directă pe venă, calciul poate produce în rare cazuri și la pacienți cu risc contracția mușchiului cardiac - blocat în sistolă.
4. Glicemia - dacă e în exces diagnostichează diabetul zaharat sau în stadii incipiente, intoleranța la glucoză.
5. Colesterolul și trigliceridele - dacă sunt în exces indică dislipidemia cu risc de placă de aterom.
6. TGOTGP (transaminazele) - dacă sunt crescute indică afectarea hepatică:
-toxicitate medicamentoasă
-hepatită virală acută sau cronică
-ciroză hepatică
-neoplasm hepatic
7. Creatinina - dacă e în deficit indică faptul că pacientul nu consumă carne, iar dacă e în exces pledează fie pentru o liză musculară intensă cum se întâmplă la pacienții în vârstă care pierd masă musculară, fie o insuficiență renală de cele mai multe ori cronică cum ar fi în cazul pacientului hipertensiv, diabetic, sau a celui cu boli renale intrinseci de tip autoimun (glomerula nefrita) sau datorate calculelor renale.
8. Ureea - are aceleași caracteristici cu creatinina doar că diagnostichează elemente patologice instalate mai recent, ureea fiind sensibil dependentă de dieta carnată.
      Toate aceste probe au fost probe din sânge.


      Mai recomand sumar de urină - probă care evaluează sedimentul urinar (depunerile în urină) putând preciza natura calculilor urinari, pH-ul și densitatea urinei, prezența celulelor albe în urină și eventual a bacteriilor fapt ce pledează pentru infecție urinară obligându-ne la o probă suplimentară - orocultura.
      La pacienții diabetici cu nivele glicemice necontrolate sunt prezenți în urină corpicetonice.
      Proba de scaun - examen coproparazitologic la copii, test de sângerare ocultă în scaun la adulți (screening - neoplasm colorectal).
      Aceste teste efectuate din 3 în 3 ani până la vârsta de 40 de ani și anual după această vârstă diagnostichează precoce cele mai frecvente patologii. Efectuați-le și nu veți regreta.




Dr. Cosmin Ștefan Georgescu
02.09.2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu