duminică, 31 august 2014

Asigurarea medicală

      În orice sistem economic asigurarea realizează o protecție pe o perioadă de timp asupra unui bun. Așa cum ne asigurăm mașina și locuința este important să ne asigurăm sănătatea.




      Plata unei mici contribuții lunar ne scutește de o sumă mare de bani pe care nu am reuși să o achităm într-o situație limită.
      Oricine realizează venituri este obligat să plătească un anumit procent din acestea pentru sănătatea sa. Acești bani ajung într-un fond comun și sunt distribuiți către diverse ramuri ale sectorului medical: urgențe, îngrijiri cronice.
      Casa de Asigurări de Sănătate este instituția care se ocupă cu asigurarea de sănătate.
      Copiii sunt scutiți de plata acestei asigurări până la vârsta de 18 ani și ulterior până la vârsta de 26 de ani ca tineri adulți dacă sunt înscriși într-o formă de învățământ (școală post-liceală, facultate, ucenicie).
      Sunt scutiți de la plata asigurărilor de sănătate pacienți cu invaliditate precum și gravidele și lăuzele (femei în prima luna post-naștere).
      În timpul șomajului se beneficiază de asigurare medicală. Se înțelege din aceasta că asigurarea medicală are și o nuanță umanitară de ajutor social, asigurând din fondul comun mijloace financiare pentru cei care nu realizează încă venituri (copii, adolescenți, tineri) sau cei care nu mai pot realiza venituri (șomeri, persoane cu invaliditate).
      Toate calculele economice arată că e mult mai avantajos să plătești lunar o sumă mică decât o sumă mare în caz de nevoie sau periodic sume considerabile când se instalează o boală cronică. Și cum Marin Sorescu spune că toate bolile au devenit cronice (tușești o dată și nu mai scapi de tuse toată viața, ai o durere de cap și ea devine o migrenă cronică), asigurarea medicală se impune.
      Ea reprezintă în fond o garantare a sănătății noastre. Un sistem bine pus la punct format din economiști, juriști, medici, informaticieni veghează ceas de ceas buna funcționare și gestionare a unui fond financiar comun.


      Analizele medicale gratuite, spitalizarea gratuită, rețetele medicale compensate sau gratuite sunt facilitățile sistemului de asigurare medicală. Trebuie precizat aici că nu toate analizele medicale sunt decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate și nu toate medicamentele sunt compensate sau gratuite. S-au ales doar acelea care au impact major asupra stării noastre de sănătate și lista lor se ajusteză periodic în funcție de noile cuceriri medicale.
      Unele medicamente sunt pe lista B ceea ce înseamnă o compensare de 50%, altele pe lista A ceea ce înseamnă o compensare de 90% (pacientul plătește doar 10% din preț) și mai sunt listele C și G care înseamnă gratuitate pentru grupa de vârstă până în 26 de ani și respectiv patologii speciale încadrate în programe naționale (diabet zaharat, neoplasm, hepatite cronice).
      Asigurarea de sănătate va fi confirmată printr-un card electronic în care vor fi incluse de către medic, doar cu acordul și în prezența pacientului, patologiile acestuia, analizele medicale și terapiile recomandate. Pe baza unui cod personal doar pacientul și prin acordul său, medicul vor putea accesa cardul.
      Serviciul de Urgență Medicală printr-un aparat special va putea citi cardul pentru a salva viața pacientului când aceasta este la risc și pacientul nu poate coopera sau nu poate oferi informațiile medicale înscrise pe card.
      Cardul de sănătate reprezintă practic un dosar medical la purtător permițându-i oricărui medic care tratează pacientul să aibă o imagine globală asupra stării de sănătate a acestuia.
      Asigurarea medicală este forma prin care fiecare dintre noi avem acces la serviciile medicale, ne putem înscrie pe lista unui medic de familie și putem fi consultați de către medicii de diverse specialități ori de câte ori medicul de familie consideră util acest demers.


      Din considerente umanitare urgența medicală nu necesită asigurare medicală fiind rezolvată oricând și oriunde se produce ea.
      Asigurarea sănătății este în fond asigurarea vieții și respectarea evaluărilor periodice, a principiilor profilactice pe care medicul de familie vi le recomandă contribuie la starea dvs. de bine pe termen lung.

Dr. Cosmin Ștefan Georgescu
31.08.2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu