vineri, 5 iunie 2015

Cronică literară - Unde sunt vapoarele de altă dată



Cronică literară
Unde sunt vapoarele de altă dată
de Vasile Cristoi

05 iunie 2015 Biblioteca Județeană I.A.Bassarabescu din Giurgiu, lansarea unei noi cărți în Colecția Biblioteca Giurgiuveană sub coordonarea jurnalistului Dan Mucenic, om de carte și spirit ales, director al Bibliotecii.

       Marinăritul este o artă mitologică de care s-a folosit din plin Iason când și-a pus în minte să aducă Lâna de Aur. Vasile Cristoi face același lucru în plan literar după ce vreme de aproape patru decenii a parcurs patru drumuri de-ale lui Ulise de la Troia la Ithaca mergând pe o mare mai liniștită și țuguiată în chip de Dunăre. Nu știu dacă a avut pe punte 50 de mateloți dar fără îndoială nervurile sale interioare alcătuiesc adevărate vele nezdruncinate de furtuni ci doar umflate de vânt. Vasile Cristoi scrie cu patos pantagruelic despre funcția sa de căpitan de vas și dacă nu l-am vedea în carne și oase l-am crede un personaj miunchausian. Fotografiile din cărți stau mărturie că a fumat pipă și a purtat șapcă de căpitan. Era semeț și viguros ca un munte, gata să ducă barje și șlepuri cu minereu în aval și în amonte plus greutatea sa personală plină de dor și încărcată de eresuri. Este un sfânt cu mustață care știe să rostească injurii cuviincioase printre dinți, să îi sfideze privindu-i drept în ochi pe cei care nu îl ascultă sau îl ascultă prea mult. Are fler. E flegmatic. Nu e individualist deși a merge pe o corabie înseamnă a te izola de oameni, a accepta autonomia propriului eu. O navă e o insulă pe care s-au refugiat câțiva oameni din dorința de a escalada alte lumi fiindcă insula e de fapt un ostrov plutitor. Vasile Cristoi iubește cu nesaț Dunărea, se înfruptă din ea în ciorbele pescărești pe care le vrea groase, nefiltrate de alge și mâl, fiindcă el e un dunărean cu acte în regulă  ce iubește pe lipoveni și pe stăpânitorii de chelhanale. Scrie ca Fănuș Neagu strecurând luna între pomii rotați de pe mal, săgetează chipuri feminine cu zâmbetul său cuceritor, trăiește păduratic ca un Pan lăsând natura să îl copleșească până la pragul ultim al diogenismului.
       Unde sunt vapoarele de altă dată ?” e o întrebare pe care și Villon ar fi pus-o dacă nu era trubadur pelerin prin praful galic. Aceasta e singura diferență dintre Vasile Cristoi și deschizătorul de lirism erotic din Franța medievală. Căpitanul nostru umblă pe Dunăre ca Iisus pe ape. Are picioarele căptușite cu ulei din cală, nu îi place contactul cu pământul și doar acela direct cu apa pentru care consimte drept singur intermediar lemnul punții.
       Vasile Cristoi știe cu precizie geografia locului, dar locul e cam mare, se întinde de la Sulina, unde Dunărea își pierde numele și devine Mare și până dincolo de Passau. A străbătut toate canalele create artificial de om pe pământ german și olandez și a calculat câți metri cubi de pământ și rocă au extras europenii: jumătate de Canal Panama. Știe istorie fiindcă în fiecare port i-a întrebat pe hamali dar și pe șefii de la căpitănie cu ce s-au ocupat strămoșii lor, cu cine s-au luptat și pe cine au iubit. L-au prins canonadele tunurilor pe Dunăre dar a mers mai departe așa cum a depus jurământ și nu și-a abandonat niciodată corabia, marinarii și țara. E un pacifist până în măduva oaselor fiindcă nu știe decât să iubească fără a pretinde să fie iubit. E atât de frumos în tot ce face cu mersul lui apăsat falstaffian încât orice copil se contaminează de aerul ce-l înconjoară și vrea brusc și nesățios să urmeze Academia Marină Mircea cel Bătrân din Constanța. E bun de șuete și de glume, are vocea groasă, capitonată, de bunic fără vârstă, care e gata să învârtă roata de cârmă în ce direcție e nevoie numai ca noi să nu ne lăsăm pradă curentului. Ibsen spunea că la nevoie oricine trebuie să preia comanda vasului în caz de furtună. Vasile Cristoi asta face. Ne dă prin legație testamentară o carte în care ne spune pe șleau toate secretele timonei fără să aibă pretenția că ne predă ceva.

Dr. Cosmin Ștefan Georgescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu