sâmbătă, 11 iulie 2015

Cenaclul Valahia - Debut estival




Duminică, 5 iulie 2015 – Ateneul Nicolae Bălănescu din Giurgiu a găzduit lansarea la apă a Corabiei lui Iason. Argonauții au fost eroii contemporani ai culturii giurgiuvene. Aici includ și auditoriul, care a alcătuit un public viu, participativ, cu prezențe scenice și trăiri dintre cele mai intense.

Briana Lomotă, mezina trupei, a inaugurat fără emoții prea mari spectacolul, vegheată din Cer de steaua Laurei Stoica și de pe pământ de profesoara Carmen Pețanca și de întreaga familie care a realizat astfel al doilea record prin Carla – cea mai mică fetiță din public.

Poeta Dunia Pălăngeanu, recent întoarsă de la mare, ne-a adus scoici strălucitoare pe valuri de vers. Cenaclul Luceafărul, la cei 66 de ani, privește cu dragoste și detașare istorică Cenaclul Valahia, primindu-l în urbea care mai are suficient loc pentru emulația creativă.

Mihaela Stoica a cântat la chitară, cum numai ea știe să o facă, adică cu profesionalism și credință: „Te invit la o cafea” și „La o cană cu vin” - fără să le amestece…

Marilena Perijoc a recitat poezii din creația proprie, publicate recent într-un volum. Suavitate feminină și melancolie grațioasă lipsită de orice umbră de tristețe.

Sorana, fiica Marilenei Perijoc, ne-a cântat la chitară melodii în limba engleză, primind rugămintea de a creiona muzical și poemele mamei sale într-o viitoare prezență scenică.

Clubul de Teatru Valah condus de Mihai Răboj, a glisat de la Topârceanu la Eminescu, trecând printr-o pantomimă reușită de Alexandru. E cel mai înalt Charlot pe care l-am văzut. Maria rămâne feblețea mea, căreia vreau să îi propun un duo după aforismele Made in Giurgiu”. Evident cu acordul autorului.

Carmen Lungu ne-a amintit de Anastasia Lazariuc și de cântecele de la Grădina Boema din Bucureștiul de altă dată.

Preotul Mugurel a fost prezent indirect pe scenă prin harul poeziilor sale cuminecate de Carmen Lungu.

Cenaclul Valahia nu se ocupă doar de cultură, ci și de interfața ei cu oamenii obișnuiți, de contactul cu lumea, ce nu este întotdeauna o blândă aterizare și de aici incongruențele și maladaptările care trebuie puse pe seama inocenței creatoare, a patosului exprimării necenzurate și a libertății de expresie lipsită de orice jaloane obstructive.

Gigica Peptenaru a expus în foaier sculpturi în sare – cristale nemuritoare, amintind ce acelea în jad din tradiția orientală. A pictat flori din curte, care puse alături de prototipul viu din grădină, i-au permis nepotului domniei sale să dea cea mai plastică definiție a naturalismului.

Următoarea întâlnire va avea loc la Galeriile de Artă Silvia Grosu-Jelescu de la Turnul cu Ceas din Giurgiu, sâmbătă, 1 august 2015, ora 18:00.
Cultura e mai mult decât un mod de a te exprima, e felul în care trăiești și înțelegi trăirile celorlalți.

Cosmin Ștefan Georgescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu