sâmbătă, 25 iulie 2015

Festivalul de muzică populară Marin Ghiocel



Festivalul de muzică populară Marin Ghiocel

        În Frătești, în apropierea Giurgiului, se năștea un mare violonist, dirijor și compozitor, Marin Ghiocel.
        A colindat lumea cu măiastra lui cântare și acum a revenit acasă, în Giurgiul pe care l-a iubit atât de mult și pe care l-a purtat cu el oriunde. Festivalul de muzică populară întrunește în fiecare vară, în fața Teatrului Tudor Vianu din Giurgiu, un număr impresionant de iubitori de folclor. Cântăreți din toate colțurile țării vin în straie populare specifice cu dor și alean, cu dragoste și jale să cânte pe țitără și cobză istoria noastră milenară.
Artiști consacrați încununează efortul lor printr-un recital de excepție demonstrând practic forma finală a reușitei. Muzica populară este ceva atât de profund în noi, ce seamănă cu Miorița, ale cărei versuri le știm fără a fi făcut efortul de a le învăța vreodată. Oamenii se strâng și dansează hore spontan fără a se cunoaște între ei, dar iubindu-se brusc din sentimentul patriotic al românismului declanșat în ei de un vers cântat cu suavitate.
Carpații au rămas ai noștrii și Dunărea în matca ei, nu numai fiindcă am avut o armată jertfelnică, ci și fiindcă ea a cântat doine și bocete, imnuri de slavă și balade cinegetice.
Dincolo de a fi un fenomen cultural, folclorul e o tradiție, e o moștenire, e o trecere a istoriei prin notariatul faptelor noastre, e un act de pietate neresemnată, o formă de a fi liber într-un creuzet de valori, o veșnicie pe care numai perenitatea muzicii o poate face palpabilă.

Cosmin Ștefan Georgescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu