sâmbătă, 18 iulie 2015

Icterul



Doctorul de suflete
Icterul

        Icterul provine etimologic din termenul grecesc pentru "galben" și îl întâlnim cu aceeași conotație în literatura anglo-saxonă sub forma de jaudice. Popular i se spune gălbează=îngălbenire.
        La început, icterul este întâlnit la nivelul sclerelor (albul ochilor) datorită concentrației mari de elastină la acest nivel ce are capacitatea de a reține bilirubina, pigmentul galben ce dă caracteristica esențială a sindromului.
        Tot de la început se colorează în galben intens și urina (cantitate mare de urinobilirogen).
        Ulterior, întreg tegumentul și mucoasele (suprafețele ce tapetează cavitățile corpului) devin galbene. Diagnosticul e mai greu de pus la pacienții cu tegument închis la culoare, în caz de edem (prezența de apă în țesuturi) și în caz de pareză sau ischemii – când o zonă a corpului este slab sau deloc irigată cu sânge.
        Icterul se datorează unei cantități crescute de bilirubină în sânge: peste 2,5-3 mg/dl sânge. În mod normal, bilirubina are valori sub 1 mg/dl sânge și nu induce icter.
        Mecanismul fiziologic al sintezei bilirubinei constă în distrucția splenică a hematiilor îmbătrânite și în metabolizarea hepatică a produsului lor toxic, hemul. Acesta are un rol vital conținând în centrul său fierul, necesar transportului de oxigen spre țesuturi. Dar odată ce este eliberat din celula roșie, hemul devine toxic și cade în sarcina ficatului să îl împacheteze într-un acid glucuronic și să îl excrete în intestin sub formă de bilă. Orice distrucție exagerată a celulelor roșii duce la icter. Procesul se numește hemoliză și este întâlnit cel mai frecvent în incompatibilitatea transfuzionărilor (sânge nepotrivit primitorului).
        Talasemia este o altă cauză și ea denumită ,,boala valurilor de mare,, datorită prezenței ei în bazinul mediteraneean, se datorează existenței hemoglobinei fetale în celulele roșii ale adultului. Acestea vor avea un timp de viață inferior celui normal de 120 de zile. Excesul de bilirubină care nu se poate excreta intestinal, se regăsește în sânge, producând icterul.
        O altă cauză de icter o reprezintă suferința hepatică (hepatita, ciroza), în care ficatul numai are capacitatea de a metaboliza cantitățile mari de bilirubină produse de organism.
        Singurul icter fiziologic (normal) este acela al nou-născutului și se datorează distrucției premature a celulelor roșii datorită prezenței hemoglobinei fetale, precum și unor influențe progesteronice exercitate de laptele matern. Această stare nu se tratează și nu contraindică alăptarea. Un icter patologic al nou-născutului este întâlnit la nou-născutul prematur, la cel talasemic sau mai ales în caz de incompatibilitate Rh a părinților – situații în care hemoliza intensă poate duce la kern icterus (icter nuclear). Această situație constă în fixarea bilirubinei pe nucleii bazali ai creierului, extrem de bogați în lipide – consecința fiind deficitul de dezvoltare cerebrală sau chiar decesul. Terapia constă în iradierea corporală cu ultraviolete pentru distrugerea bilirubinei. Ochii copilului trebuie acoperiți pentru a fi protejați de efectele nefaste ale ultravioletelor.
        Diagnosticul diferențial al icterului se face cu carotenemia, care constă în îngălbenirea spre portocaliu a tegumentului datorită consumului intens de legume și fructe bogate în caroten (pigmentul portocaliu precursor al vitaminei A). Carotenemia nu implică sclerele și mucoasele, iar bilirubinemia normală exclude orice stare patologică.
În icter se indică efectuarea ecografiei hepatobiliare pentru a exclude icterul biliar obstructiv, litiazic ("piatra la fiere"), sau o tumoare obstructivă a ficatului sau a căilor biliare – terapia fiind aici chirurgicală.
Testele virale pun diagnosticul de hepatită virală, iar electroforeza hemoglobinei confirmă talasemia (care impune și sfat genetic).
Icterul trebuie confirmat și tratat de medic fiind, cu excepția fiziologic, o situație patologică a organismului ce necesită o amendare promptă și uneori susținută.

Dr. Cosmin Ștefan Georgescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu