Bătăturile - bată-le vina - apar când și unde nu te aștepți. Cum ai o pereche de pantofi noi sau cum ai un drum mai lung de făcut, hopa și ele. Prezența lor nu e întâmplătoare. Ele apar în zona în care pielea suferă o agresiune, de cele mai multe ori cu caracter repetat, cronic. Femeile și copiii având o piele mai fină, cu textură mai laxă, au o mai mare predispoziție spre bătături.
Subliniez aici obiceiul frumos și cochet al femeilor de a merge pe tocuri. În astfel de situații se formează piciorul egvin, de cal, suspendat, proptit pe vârfuri. Evident băbăturile se vor forma în jumătatea anterioară a tălpii, acolo unde presiunile sunt maxime. Dacă pantofii sunt ascuțiți, degetul mic are cel mai mult de suferit și va face bătături suplimentare. Prin presarea degetelor întâlnim bătături față în față, ,,în sărut,, în spațiul interdigital.
Deși o să vă aduc aminte de o glumă rostită de Toma Caragiu, am să vă recomand încălțămintea optimă: talpă ortopedică, groasă, lată, uniform de înaltă, fără subțiere la vârf.
A fost moda acelor șenile sau platforme care din punct de vedere medical e bine venită.
Indiferent ce încălțăminte purtați, evitați să stați mult în picioare, pediodic dați-vă încălțămintea jos, spălați, ștergeți și aerisiți picioarele. Poziția lor de repaus să fie în plan orizontal și nu vertical, astfel spus stați întinși în pat sau măcar picioarele ridicați-le pe un taburet.
Încălțămintea nouă, ca și un prieten nou, vă poate trăda oricând. Nu o purtați în primele zile mai mult de 15-30 de minute. Seara puneți-o pe un calapod, dilatați-o, masați-o, dați-i pe interior cu creme și uleiuri de piele care să îi permită înmuierea.
Evitați încălțămintea sintetică oricât de arătoasă pare. S-a observat o frecvență în creșterea bătăturilor la copiii de peste 12-14 ani, deci dincolo de pubertate, de unde ideea implicării unor hormoni sexuali care ar modifica structura pielii, permițând bătăturile.
Vârstnicii au o piele uscată, fragilă ca un pergament. Și aici vom întâlni bătături care crapă ușor și sângerează.
Diabetul zaharat predispune la bătături, atât prin irigația deficitară a pielii cât și prin mersul defectuos datorat neuropatiei diabetice. Prin afectarea proprioceptorilor (receptori implicați în statică, echilibru și mers) se pierde sensibilitatea poziționării piciorului, pacientul calcă strâmb, deformându-și articularitățile picioarelor (artropatia Charcot). Osul excrescut va presa pielea ducând la bătătură. Pacientul având sensibilitatea atenuată, nu va sesiza leziunea și aceasta se va agrava de la zi la zi, transformându-se în mal perforant plantar - o necroză a pielii, o moarte de țesut într-un organism viu. De aici până la amputația degetelor și a piciorului nu e decât un pas.
Inspecția zilnică a picioarelor de către pacient și familie și periodic de către medicul de familie, diabetolog și dermatolog, este condiția sine cva non a sănătății piciorului diabetic.
În gută și în artroză (reumatism degenerativ) întâlnim monturile (munții), excrescențe osoase, în special la nivelul piciorului, care comprimă pielea și dau bătături.
Bătăturile se numesc științific durioane (elemente dure) sau calusuri (în latină=pietre).
Termenul de calcul provine tot de la romani, deoarece ei numărau cu pietre. Îl vom întâlni și în afecțiunile renale și biliare, calculii (pietrele) reno-biliari. Cel mai bun sfat este să vă protejați de apariția bătăturilor purtând o încălțăminte adecvată.
Dacă ați făcut deja bătăturile, riscul de reapariție a lor este chiar unul mare. Se adeverește aici principiul alegerii specialității medicale ideale: cea mai bună ramură a medicinii este dermatologia, deoarece nici un pacient nu-ți moare dar nici unul nu se vindecă.
Există bătături și în afara picioarelor. Sunt bătăturile oamenilor harnici, care efectuează munci în genere manuale, mecanicii, agricultorii, ,,pălmașii,, care au bătături în palme.
Îți dai ușor seama dacă pacientul e dreptaci sau stângaci după palma în care găsești bătăturile.
Ca lucrător al condeiului vă spun că eu am o bătătură bine reprezentată pe fața externă a degetului trei (mediu) de la mâna dreaptă. Toți cei care folosiți pixul, creionul, stiloul, verificați-vă această bătătură. E un semn al activității dumneavoastră intelectuale.
Violonistele și violoniștii, dacă sunt dreptaci fac o bătătură sub forma unei plăci dure, pigmentate submandibular stânga, acolo unde se sprijină umărul viorii. De multe ori ei interpun un burelet protector, dar în focul interpretării e insuficient.
Balerinele și balerinii au zone hipercheratozice în vârful degetelor de la picioare datorită faptului că ei merg pe vârfuri, în poante. Bine spunea un comic că baletul nu e o artă călcată în picioare și multe din spectacole stau pe picioarele balerinelor și balerinilor.
Pentru a scăpa de calos trebuie să folosiți o soluție pe bază de uree - 40g, vaselină - 25g, lanolină - 25g și apă (în funcție de toleranța la produsele active). Ureea este un produs din urină, pe bază de azot, carbon, oxigen și hidrogen și rezultă din degradarea proteinelor. Ea se excretă în urină. Are proprietăți cheratolitice, adică desface teaca de proteine groase, fibroase, uscate, keratinice, care alcătuiesc scoarța tegumentului nostru. E ușor să înțelegem acum de ce urina care rămâne pe piele la bebeluși sau la oameni în vârstă care își pierd controlul sfincterian datorită unor accidente vasculare cerebrale, produce înroșiri și leziuni ale pielii, denumite rash de scutece, deeper rash sau popular - opărire.
Vaselina este un ulei mineral iar lanolina, unul organic extras din lâna de oaie. Ambele uleiuri au proprietăți cicatrizante, refăcând pielea decapată de uree. În loc de uree se pot folosi acid salicilic extras din scoarța de salcie din care se prepară aspirina - acidul acetilsalicilic. Se folosește în combinație cu acid lactic împreună exercitând efecte cheratolitice maxime.
Ca agent de cicatrizare, postdecapare, folosesc cu succes uleiul de parafină (hidro carbură cu afinitate chimică minimă) și uleiul de pește denumit științific oleium jicolis pe care îl împrospătez cu zinc mineral dermatotrofic.
Ca să aveți rezultate bune vă sfătuiesc ca aceste soluții să le aplicați numai după o baie caldă îndelungată care a înmuiat bine pielea.
Acoperiți preparatul dermatologic pe care vi l-am recomandat cu pansament și în final cu o folie de polietilenă și abia apoi puneți-vă ciorapul. Reînnoiți soluția cheratolitică și cicatrizantă din 2 în 2 zile.
După ce v-ați vindecat, din nou puneți în fostele zone de bătătură dopuri din burete, bumbac moale, stofă, ca să nu se mai facă alte leziuni.
Și nu uitați, nimeni nu are voie să vă calce pe bătături. Scăpați singuri de ele.
Dr. Cosmin Ștefan Georgescu
11.08.2014
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Buna seara!
RăspundețiȘtergereVa rog sa indepartati din aceasta postare fotografia furata de pe site-ul meu, ce incalca legea copyright-ului.
Multumesc,
Dr. Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
cata treaba aveti dom' doctor !!! Daca ajuta un om ...e bine venita solutia de a " fura " o poza . Avem lucruri importante de facut !!! Serios !!!
Ștergere