joi, 14 august 2014

Incendiile

      Incendiile reprezintă unul din cele mai devastatoare fenomene cu care se confruntă omenirea. Uneori sunt produse de om, alteori direct de natură, cum ar fi fulgerele, sau arșița care aprinde vegetația. Neglijența umană este cauza ce poate fi combătută.


      E bine să nu fumăm deloc. Dar în pat e cu atât mai periculos. Lenjeria se poate aprinde de la țigara nestinsă corespunzător.
      Reșoul sau instalații de încălzire improvizate, situate foarte aproape de pat pot avea același efect.
      Sobele ale căror coșuri nu sunt curățate, care nu au un tiraj bun, cauzează incendii.
      Centrale electrice cu gaz, cu lemne sau cu cărbuni, pot prin supra dimensionarea puterii lor să producă explozii și incendii.
      Recomand tuturor să aibă o discuție tehnică urmată de o etalare practică cu cei care le-au furnizat și montat instalațiile electrice, de încălzire pe care le au în casă. Nu ezitați să puneți întrebări ori de câte ori ceva din cartea tehnică sau din explicațiile verbale nu e pe deplin elucidat. De multe ori, cei care vă montează aparatele, vă asigură și mentenanța, întreținerea lor. Verificați perioadele de garanție și de verificare tehnică și înainte de expirarea timpului luați legătura cu factorii responsabili pentru a veni să constate, să verifice și să dea un alt termen limită până la care veți sta liniștiți.
      Sub nici o formă nu faceți improvizații. Oricâte abilități ați avea în domeniul tehnic. Este în joc viața dumneavoastră, a familiei, a vecinilor.
      Viețile sunt mai importante decât orgoliul rănit de faptul că nu v-ați realizat singuri aparatura pe care v-o doreați în casă.


      Este o mare greșeală să schimbăm siguranțele cu altele mult mai rezistente peste linia circuitului pe care trebuie să-l salveze. Ele se vor transforma astfel din verigă slabă în za rezistentă. Consecința ? Rezistența care trebuia să protejeze aparatul va fi protejată de aparat. Lița nu se va mai arde, ,,patronul,, nu va mai sări din tabloul electric, dar aparatul se va încinge, va lua foc, se va defecta. Categoric uneori este necesară mărirea puterii circuitului electric, dar aceasta o vor hotărî numai echipele avizate care vă montează aparatura în casă și la rândul lor vor chema echipa de electricieni de la rețeaua de furnizare a electricității.
      În situația nedorită în care un incendiu se produce în locuința dvs. este bine să întrerupeți curentul electric, din tabloul electric al casei sau de la parterul blocului. Ideal ar fi să se întrerupă pe toată scara pentru ca incendiul să nu se propage la apartamentele vecine și să găsească aparate electrice în priză. În paralel ar trebui să existe o rețea electrică simplă de avarie care să permită iluminarea scărilor și funcționarea liftului. Nu aruncați apă pe aparate electrice care au luat foc deoarece vă electrocutați, apa fiind un bun conducător de electricitate.


Ar fi bine să aveți în casă un extinctor, o mică butelie metalică prevăzută cu dop de sticlă. Acesta se sparge automat când este apăsat un buton și permite descărcarea unei spume sau a unui praf ignifug. Se pot aplica pe orice sursă de foc, inclusiv electrică. Trebuie să aveți grijă că aceste aparate trebuie încărcate periodic. Dacă instituțiile publice au obligația să dețină astfel de aparate de stins incendii, din puncte de vedere moral și civic, această obligație revine fiecăruia dintre noi în casele noastre. Recomand să se găsească astfel de extinctoare la locuri vizibile, în grajduri, șoproane, hambare. Nu de multe ori în case rămân oameni în vârstă, pacienți semi-paralizați, pacienți cu deficit mental sau cu tulburări comportamentale, copii.
      Utilizarea surselor de foc sau a aparatelor electrice de către aceste persoane este riscantă. De aceea recomandăm supravegherea în permanență a lor de către cei care sunt abilitați să o facă.
      Imediat ce sesizați un incendiu trebuie să apelați numărul de telefon unic de urgență 112. Nu vă precipitați și răspundeți exact la întrebările ce vi se pun. Ele vor cuprinde date privind adresa, cauza incendiului, vecinătățile.
      Este important să existe un hidrant - o sursă de apă la care să se poată racorda pompa mașinii de pompieri.
      Dacă în oraș nu este o problemă, existând hidranți stradali, acest lucru fiind valabil și în satele și comunele prevăzute cu sistem de canalizare a apei - în cazul localităților rurale ce au doar fântâni în curțile oamenilor vor exista mari probleme în stingerea incendiilor. Și aici există posibilitatea realizării unui hidrant înaintea instalării sistemului de canalizare. El va fi o rampă în care se va găsi un bazin cu apă, bine întreținut tot timpul anului și cu acces la orice oră pentru pompa mașinii de pompieri. Chiar râurile și fluviile ce trec prin sat sau comună sunt utile pompierilor cu condiția ca ele să nu fie secate pe timp de vară sau înghețate iarna.
      Când părăsiți locuința aflată în flăcări vă sfătuiesc să găsiți cea mai rapidă și sigură care de ieșire și să vă deplasați târâș sau cât mai aproape de sol, acolo unde există puțin fum. Fumul fiind ușor, are tendința să se evapore și în situația în care veți merge în poziție verticală îl veți inspira din plin și vă puteți sufoca.
      Cele mai multe decese în urma incendiilor nu survin din cauza arsurilor de pe piele, ci datorită bronho-penumoniilor cauzate de aerul respirat.
      În instituțiile publice, agenții de pază trebuie să aibă acces la extinctor și să aibă în dotare mască de gaze pe care să și-o aplice pe față până la venirea echipajului de pompieri. O găletușă cu nisip este bine venită, deoarece aruncată pe foc îl stinge eficient. Dacă aveți timp puteți salva anumite bunuri, de aceea ar fi bine să aveți o listă de priorități. Nu uitați că prea multe priorități se anulează. Dați o valoare fiecărui obiect și salvați-le în ordinea importanței. Inițial le veți depozita într-un spațiu mai sigur și apoi într-unul exterior. Nu uitați nici o clipă că cea mai importantă este viața dvs. și a celor din jur. Nu vă întoarceți pentru un obiect oricât de drag și de scump ar fi  dacă acest fapt pune în pericol viața dvs.


      Dacă un semen este în flăcări, acoperiți-l cu pături, focul se va stinge automat. Nu vă grăbiți să faceți alte manevre, cum ar fi îndepărtarea hainelor care îi pot provoca răni suplimentare. Sunați serviciile de urgență și ele vor veni în timpul cel mai scurt posibil.
      Dacă pacientul e cooperant îl puteți hidrata și poziționa astfel încât să respire optim. Eliberați-i căile respiratorii, de secreții, cenușă, corp străin, proteze dentare. Susțineți-i limba cu o pipă de lemn plasată între dinți dacă are tendința să și-o înghită.
      Vă sfătuiesc pe toți, indiferent de vârstă, să urmați cursurile de prim ajutor susținute de filialele de Cruce Roșie, precum și cele privind protecția împotriva incendiilor organizate de Inspectoratele de Situații de Urgență.
      Un prim pas l-ați făcut deja, citind aceste rânduri.

Dr. Cosmin Ștefan Georgescu
14.08.2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu