marți, 26 august 2014

Crucea Roșie - Filiala Județeană Giurgiu - Prima Tabară Internațională Pădurea Bălănoaia - Salvatorii din apă -

      Luni, 25 august 2014 - Pădurea Bălănoaia, județul Giurgiu - inaugurarea Primei Tabere Internaționale a Filialei Județene de Cruce Roșie din Giurgiu - Salvatorii din apă.


      Crucea Roșie s-a format în condiții dificile, pe vreme de război. Rolul ei a fost să salveze răniții de pe câmpul de luptă indiferent de partea cui erau.
      Pe timp de pace voluntarii Crucii Roșii se pregătesc mereu având în minte și suflet salvarea vieților omenești.


      O catastrofă poate surveni oricând deoarece aceasta e definiția ei: eveniment neașteptat și cu consecințe extrem de severe pentru un număr mare de oameni.
      Dacă unele evenimente negative ni le provocăm singuri prin neglijență, abuz sau răutate, altele apar fără vina noastră, în consecința unor factori naturali favorabili. 
      Convoaiele de Cruce Roșie alături de cele de Semilună Roșie au prioritate oriunde în lume, străbat granițele fără a avea nevoie de viză.
      Dacă popoare din diferite părți ale lumii s-au războit pe parcursul istoriei, voluntarii Crucii Roșii și ai Semilunei Roșii și-au dat mereu mâna într-o fraternitate care nu a cunoscut decât valoarea supremă - viața.
      Salvarea din apă - tema primei ediții a taberei internaționale de Cruce Roșie din județul Giurgiu reunește specialiști și voluntari din Bulgaria și România. Intonarea imnurilor celor două țări ne-a produs un freamăt interior aparte și o motivație suplimentară că suntem sub același cer și că putem avea aspirații comune. Dunărea nu ne separă ci ne unește, iar un om în pericol pe fluviu sau pe râuri afluente nu e altceva decât un om care trebuie salvat indiferent de cetățenie sau apartenență etnică.


      În lumea animală există un câine - Terra Nova - care se aruncă direct în apă atu, ci când zărește o ființă în pericol. Instinctul lui natural îl îndeamnă să facă asta. În cazul nostru, al oamenilor, instinctul funcționează invers, avem tendința să ne conservăm propria existență și să nu ne expunem pericolului pe care îl impune salvarea.
      Astfel de cursuri ale Crucii Roșii pe lângă importanța lor teoretică și practică au un rol mult mai important. Ne schimbă viziunea naturală asupra propriilor noastre decizii, ne îndeamnă să acționăm cu sufletul dublat de cuget. Trupul nu e decât un înfăptuitor bine antrenat care execută ce-i dictează voința, fiindcă voluntar înseamnă să ai propria ta voință și aceasta nu e altceva decât o dorință energică orientată spre bine. E vorba de binele imediat al altuia și acest bine trebuie restabilit în condiții de decență. 
      Egoismul darwinist trebuie sublimat în altruism creștin. Nu întâmplător efigia taberei este crucea roșie. Crucea este simbolul suferințelor altora  pe care le purtam în spatele nostru. Crucea este roșie deoarece e însângerată fiindcă sudoarea ne curge din artere și vene. Nu avem voie nici o clipă să uităm că a fi voluntari înseamnă a ne implica ori de câte ori situația o cere, nu la un ordin exterior, ci la o chemare interioară.


      Voluntari sunt mult mai mulți decât cei prezenți într-o tabără sau în analele Crucii Roșii. Sunt toți cei care într-o situație deosebită iau cele mai bune măsuri pentru salvarea semenilor.
      Într-o ședință a Consiliului Local Giurgiu unui om i s-a făcut rău și numai prezența doamnei Lia Măcelaru - Inspector Crucea Roșie Giurgiu și a doamnei doctor Rodica Bușcu - medic de familie Giurgiu a făcut ca acel om să fie salvat.
      Sora marelui actor Florin Piersic a murit în încercarea de a salva o prietenă din apele învolburate ale unui râu. Categoric că nu trebuie să-ți pui propria ta viață în pericol atunci când salvezi o alta. Dar oare în iureșul faptei mai poți cuantifica riscul ? Câte gloanțe pe câmpul de luptă nu au străbătut inimile salvatorilor ?
      Aparatul respirator este cel care va face partea teoretică a cursului. Apa care este fluidul vital fără de care nu putem trăi intră în opoziție cu aerul - amestecul sublim gazos al existenței noastre. Ce ne dă viață ne și omoară.
      Din primordiul embrionar comun se separă aparatul respirator și cel digestiv. Se explică de ce apar malformații comune cum ar fi fistulele pneumo-intestinale. Fie ca acest curs să-i îndemne pe cursanți să evolueze spre latura aerică, diafană și nu spre cea digestivă, nutrițională.
      Pornirea arhetipală e întotdeauna bună, continuarea spre valori eterne e o problemă de parcurs.
      În rândul invitaților am recunoscut-o pe profesoara mea de fizică, doamna Lucia Mihăilă care m-a învățat  legile hidraulicii, ale reologiei semnate de Pascal și de Bernoulli. Îi mulțumesc acum după ani.
      Faptul că ne reîntâlnim într-o astfel de tabără de voluntari demonstrează că avem afinități comune.
      Magistrul și discipolul ori de câte ori se întâlnesc își găsesc în plan ideatic și practic aceeași țintă. 
      Inspectorul Școlar General al județului Giurgiu, domnul profesor Gigi Oprișan, e încântat de astfel de elevi și speră ca niciodată să nu fie cazul să nu pună în practică ceea ce au învățat la aceste cursuri. Dar dacă va fi nevoie le urează să o facă cu toată convingerea. Este singura lecție pe care un profesor nu dorește ca elevii să aibă ocazia să o pună în practică.
      Domnul Viceprimar Alexandru Vladu observă că Pădurea Bălănoaia, după întâlnirea studenților la arhitectură din Spania și România, privind reamplasarea în universul turistic, istoric, spiritual și cultural al cetății lui Mircea cel Bătrân la Giurgiu revine cu o nouă tabără de anvergură internațională, de această dată româno-bulgară pe tema salvării oricârei vieți aflată în pericol.
      Domnul Victor Boiangiu - Vicepreședintele Crucii Roșii România ne spune că orice tânăr ar trebui să învețe principiile fundamentale ale Crucii Roșii care sunt ideile platonice într-o viziune practică.
      Reprezentanții Crucii Roșii din Sofia și Russe ne-au spus că au venit cu toată inima să predea lecții și să învețe deopotrivă fiindcă aceasta este definiția școlii - o spunea și filozoful român Constantin Noica: ,,Nu știi cine dă și cine primește,,.


      Din Anglia, din orașul Manchester a venit doctorul român Bogdan Hurmuz - Medic Specialist în Urgențe Medicale, membru de bază al echipei Crucii Roșii Giurgiu pentru a pune și umărul și mintea la reușita acestui proiect.
      Doamna învățătoare Gherghina Drăguț care a lansat la apă atâtea generații de premianți ne învață cum să nu ne înecăm în valurile vieții.
      Diana Ionescu - asistent medical șef la Spitalul Județean de Urgențe Giurgiu este alături de participanți învățându-i ceea ce cu profesionalism face în fiecare zi - redarea vieții celor care cred pentru o clipă că și-au pierdut-o.
      Reprezentanții mass-media Giurgiu sunt așa cum spunea domnul Marian Măcelaru și ei voluntari ai Crucii Roșii. Venind și promovând salvarea vieții, sunt apostolii de fiecare zi a unei misiuni aproape imposibile - aceea de a-i sensibiliza pe cei care încă nu vor să audă gemetele, plânsul și suspinul.
      Înainte oamenii erau omorâți prin crimă. Astăzi sunt omorâți prin indiferența semenilor. Împotriva acestei indiferențe luptă Crucea Roșie, iar însângerarea ei e semnul că încă nu a reușit.


Dr. Cosmin Ștefan Georgescu
26.08.2014
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu