duminică, 10 august 2014

Gândirea intestinală

      Intestinul nu putea să rămână mai jos decât stomacul (deși anatomic are o astfel de dispoziție) în ceea ce privește reglarea digestivă. Având metri întregi de lungime, el este un organ ,,cerebral,, secretând pe toată suprafața sa o serie de substanțe care funcționează ca niște adevărați agenți ce coordonează deplasarea, desfacerea și absorbția alimentelor.
      Puțin mai leneș în această privință este intestinul gros sau colonul, deoarece rolul lui major este de a evacua reziduurile.




      Kolecistochinina (cck) este un hormon peptidic (format din mai mulți amino acizi) care așa cum îi spune numele stimulează în primul rând contracția mușchilor din peretele vezicii biliare (colecistului) realizând drenarea bilei (fierei) din această pungă în intestinul subțire. Aici acest detergent va emulsiona și desface grăsimile. Cck stimulează și secreția sucului pancreatic, care ajuns tot în intestinul subțire (culmea, printr-un orificiu comun cu al bilei !) va desface atât grăsimile prin lipază cât și proteinele prin protează.
      Cck relaxează musculatura intestinului ca acesta să poată digera în liniște fără evacuări rapide și pierderi de substanțe utile. În același scop, cck inhibă secreția și motilitatea gastrică, semn că stomacul și-a încheiat misiunea în procesul de digestie.
      Declarându-se mulțumită cu câte alimente are de prelucrat, cck inhibă pofta de mâncare, inducând sațietatea. E un tratament de viitor în hiperfagie (consumul exagerat de alimente).
      Este demonstrat că în bulimia nervoasă (foamea exagerată din considerente psihice - a se vedea cazul Lady Diana) cck are nivele sangvine scăzute. La nivel speculativ, cck ar fi implicată în neoplazia pancreatică și un antagonist al acesteia (un antihormon) ar putea împiedica înmulțirea anormală a celulelor în această boală fatală.




       Secretina are acțiuni similare cu cck fiind un hormon peptidic produs tot de către intestin. Împreună cu cck este utilizată în testele funcționale ale pancreasului în pancreatitele cronice în care secreția exogenă (cea intestinală) are de suferit.
       Cck este utilizată cu predilecție în testele imagistice care evaluează drenarea bilei din vezica biliară.





      Somatostatina - hormon peptidic gastric și intestinal care inhibă tot ce poate inhiba: motilitatea și secreția digestivă, hormonul de creștere, opunându-se astfel dezvoltării organismului. Și e normal, dacă e un hormon atât de negativist, blocând creșterea organismului, să spună stop și aportului de alimente care ar fi pătruns inutil în corp.
      Somatostatina produsă de niște celule gastrice antrale (din canalul terminal al stomacului) inhibă prin efect paracrin (local) celulele G producătoare de gastrină, blocând astfel secreția gastrică a stomacului. Un tratament bun prin urmare pentru ulcerele gastrice și duodenale hipersecretoare. Se folosește în diareea voluminoasă din tumorile carcinoide secretante de serotonină și histamină și în cea pancreatică datorată unui exces de flux pancreatic.
      Ca metodă diagnostică e utilă în diagnosticarea gastrinoamelor: tumori producătoare de gastrină, independente de inhibarea prin somatostatină.
      Dacă în urma administrării injectabile de somatostatină (fiind un peptid s-ar inactiva prin administrare orală - ca și insulina) se observă că nivelele crescute de gastrină în sânge rămân nealterate. Este tratamentul utilizat de endocrinologi în acromegalie (gigantism): situația patologică în care excesul de hormoni de creștere duce la dezvoltarea exagerată a întregului corp și în special al extremităților lui.


      Motilina - hormon peptidic intestinal care stimulează peristaltica, deplasarea normală a conținutului digestiv, prin mișcări spastice, sacadate, ritmice, de șerpuire, de la esofag până la zona terminală a intestinului gros.
      Eritromicina este un antibiotic care stimulează receptorii motilinei explicând evacuarea rapidă a antibioticului din tractul intestinal și a eventualelor relații colaterale: crampe abdominale și diaree.
      Eritromicina, pe lângă indicația antimicrobiană este utilă în constipațiile cronice datorate parezei musculaturii netede digestive cum se întâmplă în diabetul zaharat.




       VIP - peptidul intestinal vaso-activ. E tautologic să vă spun că face vaso dilatație intestinală dar e util să adaug că relaxează musculatura netedă digestivă printr-o hiper polarizare (electrizare excesivă) a membranei celulei musculare netede din peretele digestiv.
      Deficitul de VIP va produce o contracție susținută care la nivel esofagian se va numi atalazie (,,fără relaxare,,) având drept consecință disfagia (înghițirea dificilă), iar la nivelul intestinului gros boală Hirschprung - cu constipație cronică.
      Excesul de VIP în cazul tumorilor intestinale și pancreatice producătoare de VIP (Vipoamele) produc diareea pancreatică prin hiper fluxul de suc pancreatic eliberat în duoden. Consecință: mari volume de scaun lichidian de tip holeric, hipopotasemie (deficit de potasiu în sânge), aclohidrie (anularea secreției de HCl în stomac). Rezecția tumorii rezolvă problema.


      PP - polipeptidul pancreatic - produs de către pancreas, evident, inhibă secreția pancreatică exocrină, motilitatea intestinului și a vezicii biliare, secreția acidă a stomacului. Prin urmare seamănă foarte bine în acțiune cu somatostatina. Este un hormon al sațietății scăzând apetitul alimentar - terapie de viitor în obezitate.



      Substanța P - abreviere de la pain (durere în engleză), este un mediator al inflamației în boala Chron, colita ulcerativă, colita cu Clostridium difficile, majoritatea durerilor corpului, nu numai cele digestive, sunt mediate prin substanța P.
      Dacă vom inactiva acest peptid vom scăpa de durere. Atenție însă la ce ne dorim. Nu vom mai știi niciodată că suntem bolnavi.

Dr. Cosmin Ștefan Georgescu
10.08.2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu