Am convingerea că orice dietă e celebră. Ea face înconjurul lumii. Este suficient să fie eficientă la câțiva dintre noi și ea se răspândește ca fulgerul.
Multe diete nu au o baza științifică solidă. Cineva a observat că a slăbit doar că a mâncat câteva alimente și acea dietă a devenit dieta lui. A omologat-o, i-a pus un nume, a publicat cărți și a făcut filme.
Dar să nu uităm că dacă mâncăm doar câteva alimente, oricare ar fi ele - nu ne pot furniza tot necesarul vitaminic, mineral, proteic, glucidic și lipidic de care avem nevoie.
Știți de unde vine termenul de proteină ? De la Proteu - care era zeul primordial, zeul începuturilor, născut din supa oceanică inițială și care a format toate câte sunt pe lume.
Dacă m-ați întreba pe mine, o dietă ar trebui să fie în primul rând proteică și nu mă refer la conținutul în proteine, acele lanțuri de amino-acizi ci la capacitatea ei de a genera substanța.
Alimentele pe care le ingerăm trebuie să fie atât de complexe și diverse încât prin desfacerea lor, transformându-se în principii nutritive simple, să acopere tot spectrul zodiacal de care cerul nostru interior are nevoie. Acum înțelegeți de ce sunt împotriva unei diete care dimineața vă spune să mâncați un cremwurst și la prânz doi castraveți murați.
O dietă nu e un menu a la carte. Cu toții am întâlnit în diverse stațiuni astfel de pensiuni unde nu ai de ales. Ești obligat să mănânci singurul fel de mâncare pe care bucătarul l-a preparat în ziua respectivă. Dar oameni buni, avem nevoie de legume, fructe și acestea să fie cât mai diverse, alcătuind un rogvaiv, adică tot spectrul de culori și implicit de vitamine și minerale în farfuria noastră.
Trebuie să consumăm lactate. Sunt foarte bune cele fermentate de tipul iaurtului, kefirului, sanei.
La câteva zile e bine să mâncăm câte un ou fiert, iar cele de bibilică și prepeliță, neavând colesterol și fiind mult mai mici pot fi consumate câteva pe zi.
Resping consumul de ouă crude care a devenit o modă nu numai în lumea sopranelor de coloratură dar și în cea a oamenilor obișnuiți. Avidina din albușul de ou crud chelează ireversibil o vitamină B implicată în reacții metabolice complexe și se creează deficite nutriționale în lanț.
Carnea nu ar trebui exclusă de tot. În perioada de persecuție a creștinilor, aceștia aveau ca simbol peștele, care era și pe steagul lor dar și în farfurie. Dacă Hristos înseamnă Cel Uns, Cel Miruit, Iisus înseamnă chiar Pește. Prin conținutul său bogat în fosfor, calciu, vitamina D, acizi omega esențiali (dar și bogat în oase - deci atenție), peștele e prezent în toate dezlegările parțiale ale Postului, în hrana tuturor copiilor de peste 1 an, în cea a sportivilor, a intelectualilor, a vârstnicilor. Femeii gravide i se recomandă să mănânce pește ca un important agent de menținere și dezvoltare a sarcinii.
Reduceți la minim consumul de zaharicale, prăjituri însiropate. În Turcia există tradiția de a pune zahăr în miere și de a crea produse supra-dulci. E un exces culinar. Nici eu nu mă dau înlături de la baclavale și sarailii, doar sunt în traducere prăjiturile împărătești, sau mă rog, ale sultanului, dar întotdeauna am mustrări de conștiință ulterioare.
Mâncați la fiecare masă o salată de legume și terminați-o cu un fruct. Mărul de pildă, prin conținutul său în pectină, întârzie absorbția alimentelor din intestin evitând valul glicemic post-prandial. Un măr pe zi ține medicul departe, cu condiția să-l mănânci.
Nu faceți exces de sare, de grăsimi și evitați să prăjiți alimentele. Acroleina care rezultă prin arderea uleiurilor, prin prăjirea grăsimilor în general, este cancerigenă. Fumul care se depune pe alimentele fripte direct pe jar produce de asemenea cancer. În schimb legumele și fructele proaspete, bogate în antioxidanți previn această boală a racului fatal.
Evitați consumul de sare: NaCl, deoarece printr-un schimb bionic, sodiul facilitează intrarea calciului în celula musculară netedă din peretele vaselor și apare contracția acestora și implicit hipertensiunea arterială. Așa numita sare de farmacie: KCl este indicată hipertensivilor deoarece potasiul previne intrarea calciului în celulă, dar atenție să nu aveți insuficiență renală, de multe ori tot consecință a hipertensiunii, situație în care potasiul nu se mai excretă și acumulat în sânge poate produce aritmii cardiace fatale.
Prin urmare nu există diete miraculoase, chiar dacă ele sunt celebre. E o celebritate de hollywood. Cine mai poate face astăzi dragoste cu divele anilor 30. Ceea ce vă învăț eu sunt diete eterne, fiindcă ele cuprind principii și nu feluri de mâncare. Discutăm de clase, tipuri, de legume, de fructe, de produse lactate, de semințe oleaginoase și adăugăm la toate acestea multă mișcare fizică, fiindcă etimologic vorbind dietă vine de la dias=zi. Dieta nu e numai ce mănânci ci tot ce faci pe parcursul zilei. Cum te relaxezi, cum iubești, cum citești. Astfel de diete vă propun, care să dureze 24 de ore. Știu că e mai ușor să te abți câteva zile de la mișcare și înfometat și leșinat să te bucuri, mai de grabă fantasmatic, că ai slăbit. Dar cât va dura acea slăbire și cât e ea de utilă. Oare nu se face prin arderea unor produși proprii ai organismului nostru și cataboliții rezultați sunt extrem de toxici. Oare nu ne văduvește de raportul unor nutrienți esențiali. Oare nu ne-a scăzut pofta și energia de viață.
Dacă răspunsul este afirmativ atunci înseamnă că ați descoperit cu adevărat dieta care vi se potrivește, vouă și tuturor celor pe care îi faceți să creadă în ea. Dieta nu e o mâncare, e un stil de viață. Și stilul de viață nu poate fi decât propriu fiecărei ființe vii în parte, fiindcă fiecare ființă e un unicat. Stilul e omul însuși, spunea naturalistul francez Buffon. E ușor de dedus de aici că dietele nu trebuie să poarte nume de savanți, de biochimiști, dieteticieni sau naturiști, ci numele fiecărui om care o aplică adecvat, propriei sale ființe.
Așa cum vă cheamă, aceasta este dieta pe care o aveți de ținut.
Dr. Cosmin Ștefan Georgescu
06.08.2014
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu