Prima carte pe care am împrumutat-o de la biblioteca școlii, era în clasa I, a fost ,,Caprele Irinucăi,, - o secvență din ,,Amintirile din Copilărie,, ale lui Ion Creangă. Acolo am aflat de o boală a pielii extrem de contagioasă pe care Nică din Humulești a luat-o de la caprele Irinucăi - râia căprească. Mai târziu am întâlnit expresia ,,a se ține ca râia de om,, adică ,,a se ține scai,, , a nu putea să scapi de ceva.
După ce am terminat Facultatea de Medicină și după destui ani de practică mă pot pronunța asupra acestei boli. Nu este nicidecum o patologie dispărută cum poate s-ar crede. Mai degrabă este sub diagnosticată. Atât medicii cât și pacienții se gândesc la altceva decât la râie.
Pe de o parte e umilitor să spui unui om că are o asemenea boală considerată mizerie, iar pe de altă parte seamănă cu alergiile tegumentare, o suferință mult mai frecventă și întotdeauna la modă. Sună bine să fii alergic. Înseamnă că ai un grad de sensibilitate sporit comparativ cu populația generală, ești mai fin, mai selectiv, câtă vreme să fii râios e sub orice critică. Evident, noi, doctorii, nu facem astfel de raționamente. Pentru noi orice boală e o suferință în sine și ea nu stigmatizează omul. Recomand și pacienților să aibă aceeași atitudine pozitivă indiferent de greutățile cu care se confruntă.
În plus, recunoscându-ți boala, o poți trata. Confidențialitatea medicală vă asigură secretul suferinței dumneavoastre.
Râia se numește științific scabie și este produsă de un parazit al pielii, adică un parazit al suprafeței corporale denumit ectoparazit. El nu trece dincolo de piele. Nu va ataca mușchii, ficatul, pancreasul sau inima. Face parte din arahnide (un fel de păianjen minuscul), este un artropod (are picioarele articulate) și este un acarian.
Acarienii sunt animale minuscule care plutesc în aer, trăiesc în lenjeria de pat, pe pielea animalelor de companie, ei dau alergiile, astmul bronșic, râia. Sunt atât de diverși încât sunt greu de clasificat. Toți se caracterizează printr-o bună adaptare la mediu și printr-o mare capacitate de a schimba structura și funcția. Sunt versatili, de aceea taxonomia (clasificarea) e aproape imposibilă.
Sarcoptes scabie este numele parazitului de care ne ocupăm. Sar-coptes înseamnă în limba greacă cel care taie mușchiul. De fapt taie tegumentul croindu-și un șanț care se numește șanțul acarian ce se prezintă ca o mică linie roșie ce crestează pielea. Astfel de șanțuri sunt întâlnite în special la copii, zonele de elecție fiind spațiile dintre degete și palma. La capătul șanțului se găsește parazitul femelă care depune ouă.
Populația umană adultă prezintă mai rar șanțul acarian și mai frecvent nodulii scabiei. Niște noduli roșii, operculați, uneori perlați, albi-sidefii. Și șanțurile și nodulii produc prurit (mâncărime).
Toate structurile parazitului, inclusiv dejectele sunt alergogene - determină o reacție alergică din partea organismului uman, adică un răspuns exagerat, semn al intoleranței, cu înroșire și mâncărime, care dacă este la nivelul pliurilor tegumentare se numește prurigo.
Puțini știu și mai puțini recunosc că scabia sau râia e o boală cu transmitere sexuală de tip minor. Și e normal să fie așa. Orice tegument care vine în contact cu altul are riscul să dea sau să ia râia. De aceea, dacă pacientul își depășește pudoarea și permite un consult al organelor genitale externe va prezenta șancrul (ulcerul) acarian pe gland și noduli ai scabiei pe teaca tegumentară a penisului. Femeile prezintă eczeme ale sânilor sub forma unor placarde roșii, descoamate și pruriginoase.
Scabia se cronicizează (persistă în timp), fie că nu este recunoscută și tratată corect, fie că pacientului îi e rușine să apeleze la medic. Există și a treia situație în care nodulii scabiei persistă în pofida unui tratament corect aplicat. Ei reprezintă granuloame pseudo-limfomatoase (mici tumori care imită proliferarea ganglionilor limfatici) care conțin germenii de scabie în formă latentă și care oricând se pot reactiva. Astfel de noduli trebuie excizați, cauterizați sau tratați cu zăpadă carbonică (azot lichid).
Râia se transmite de la om la om prin contact tegumentar fiind foarte contagioasă. E o boală a colectivităților, cămine, internate, cazărmi, și a familiilor cu deficit de igienă. Animalele prezente în casă și în pat (câini, pisici) sunt vectori importanți. Se transmite și de la animale mai mari cum ar fi porcul, oaia, capra, situație în care râia nu mai este umană ci animală. Mai există și o râie cerealieră. Ultimele două forme de scabie non umană pe care omul le ia doar accidental sunt în mod paradoxal cele mai ușoare deoarece germenele nu se adaptează la tegumentul uman și moare în scurt timp, boala vindecându-se de la sine.
Dacă într-o familie mai mulți indivizi au mâncărimi severe și prezintă eczeme care nu se vindecă în pofida tratamentelor anti-alergice, trebuie avută în vedere scabia.
O formă importantă de scabie este scabia amputată, ascunsă, incognită sau în travesti. Este o formă de râie nediagnosticată și tratată cu creme dermato-corticoide. Acestea remediază pe termen scurt orice afecțiune a pielii dar nu tratează cauza și de aceea suferința reapare la oprirea terapiei. Și ca să nu vă mai țin în tensiune, tratamentul corect asupra scabiei constă în aplicarea pe suprafața corporală a hexaclor ciclohexanului sau a unor preparate pe bază de sulf precipitat (10 g), vaselină (10 g), alcool 70 C (10 g), apă (100 g).
Aplicația se menține 6-7 ore, atât înainte cât și după ea pielea trebuie să fie bine spălată cu apă și săpun.
Dacă hexaclor ciclohexanul se aplică o singură dată, ungerile cu sulf se repetă la câteva zile. Atrag atenția că tratamentele se fac după vârsta de doi ani în concentrații diferite, mai mici la copii, mai mari la adult. Produsele fiind toxice e bine să aveți recomandarea dermatologului și supravegherea medicului de familie.
Sulful poate produce la rândul său alergii exacerbându-le pe acelea produse de râie.
Leziunile pielii care rămân în urma unui tratament corect aplicat nu reprezintă recidive și nu vă recomand să schimbați un scabicid cu altul.
Dacă sunt moduli, ei trebuie îndepărtați prin tehnicile pe care vi le-am spus mai înainte, iar în cazul unor eczematizări, lichenificări (fibrozări ale pielii prin grataj, scărpinat), indicăm corticosteroizi aplicați topic sau sub orală, prednisonum (30 mg) timp de 7 zile.
Toți membrii familiei în care s-a depistat râia trebuie tratați iar lenjeria de corp și de pat, bine spălată și schimbată frecvent.
Râia norvegiană e o râie a sugarului, manifestată sub forma unor plăci roșii cu scoame, cu cruste, care indică mari suprafețe ale pielii scalpului (capului). Se transmite printr-o igienă deficitară a persoanelor care îngrijesc copiii.
Oricât e de insistentă și neplăcută, râia poate fi tratată. Putem scăpa de ea. A se ține ca râia de om a rămas o expresia pe care majoritatea medicilor o contestă. Printre ei mă număr și eu deși expresia în sine mi se pare plastică și sugestivă.
Dr. Cosmin Ștefan Georgescu
19.08.2014
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Se poate lua raia si de la iepurele de casa? Adica iepurele meu a ramas fara blanita pe labutele din spate...cineva a zis ca e raie...e posibil?
RăspundețiȘtergereSe poate lua raia si de la iepurele de casa? Adica iepurele meu a ramas fara blanita pe labutele din spate...cineva a zis ca e raie...e posibil?
RăspundețiȘtergereDa.Raia este raie.
RăspundețiȘtergereUnde apare mai intai raia, la om?
RăspundețiȘtergereAm avut boala asta si am urmat tratamentul cu succes cred. Acum 10 ani sa zic am avut boala ...dar uneori mai apar puncte mici rosii si cate 1 sant sau dunga care din cate am inteles sunt facute de femele ...dar se vindeca destul de repede. Intrebarea mea este avand in vedere ca rareori mai apar chestiile astea eu pot transmite boala in continuare chiar daca corpul meu reuseste sa se vindece fara creme sau tratament ? Imi apare doar in anumite zone cum ar fi suprafata manei sau zona gambei atat.Daca e sa aplic crema trebuie neaparat pe toata suprafata corpului sau aplic doar in zonele astea ? Si daca imi apare periodic e vreun fel de pericol sa se infesteze din nou haine sau lenjerie ?
RăspundețiȘtergereAm un băiețel de 12 ani de vreo 3 4 luni seara si dimineața îi apar ceva bubițe mici dar îl manînca foarte tare, am fost la dermatolog si ia pus diagnosticul Prurigo Acarian. Tratament crema cu Sulf în 3 zile si după Mixtura mentolata, dar tot nu îi dispar. Lenjeria de pat si de corp spalata la 90 grade si călcate. Dar tot nu îi dispar. Ce as mai putea face. Tratamentul cu Sulf după cît timp se poate repeta după prima serie?
RăspundețiȘtergere