joi, 28 august 2014

Controlul medical la intrarea în creșe, grădinițe, școli

      La fiecare început de septembrie cabinetul medicului de familie  primește cu drag pe copiii care urmează să intre într-un sistem de socializare și de educație.
      Creșele, grădinițele și școlile reprezintă un sistem formativ, pregătirea pentru adevărata viață.
      Fiind o comunitate umană, adică un grup de subiecți este necesar ca ei să fie triați înainte pentru a nu aduce diverse boli contagioase. Se testează astfel paraziții din scaun (Geardia, lamblia), oxiurul și limbricul - testul se numește coproparazitologic - copro fiind denumirea în limba greacă pentru scaun.
      Recoltarea se face din scaunul copilului cu o linguriță de plastic care este fixată la dopul unei eprubete. Dopul este înșurubabil și se fixează după recoltarea scaunului în ghiventul eprubetei de plastic. Eprubeta se pune într-o pungă de plastic pe care se scrie numele subiectului precum și ziua și ora recoltării. Se păstrează pe ușa frigiderului și se transportă într-un recipient frigorific. Fiind vorba de materii fecale, punga trebuie să fie ermetic închisă, iar frigiderul să nu fie unul alimentar, la fel și recipientul frigorific.


      În cazul unui rezultat pozitiv (pozitiv în medicină e de rău, înseamnă că parazitul e prezent) se face un test sangvin al enzimelor hepatice TGOTGP și dacă acestea sunt în limitele normale (sub 40 unități/l) se efectuează terapia cu albengazolum ajustat cu un citoprotector hepatic.
      Examenul coproparazitologic se repetă la două săptămâni de la încheierea terapiei.
      Spălarea riguroasă a legumelor și fructelor sub jet continuu de apă și nu într-un recipient, tăierea unghiilor și spălarea mâinilor înainte de mese și după folosirea toaletei și efectuarea igienei intime previn răspândirea chisturilor și ouălor de paraziți.
      O altă probă este exudatul faringian - recoltarea cu un băț de lemn în vârful căruia se găsește un șomoiog de vată a secrețiilor din faringe. Faringele reprezintă partea posterioară a gurii, zona de intersecție dintre aparatul digestiv și cel respirator.


      Manevra este destul de neplăcută deoarece atingerea faringelui declanșează un efect neplăcut de greață. Recoltarea se face dimineața pe nemâncate și înainte de spălarea pe dinți. Aceste condiții sunt necesare deoarece bacteriile sunt din abundență dimineața cât încă nu au fost eliminate prin alimente, prin clătire sau prin spălare.
      Majoritatea laboratoarelor cultivă doar două tipuri de bacterii: stafilococul patogen și streptococul. Alte laboratoare testează și Hemofilusul.
      Cel mai important dintre ei este streptococul deoarece prezența lui poate fi una extrem de periculoasă pentru organism pe termen lung.
      Anticorpii pe care îi produce organismul împotriva streptococului pot ataca propriile structuri cum ar fi valvele cardiace, rinichiul și articulațiile declanșând cardita reumatismală, glomerulo-nefrita streptococică, reumatismul articular acut.
      Administrarea de penicilină retard este soluția de omorâre a streptococului dar rezultatele nu sunt întotdeauna cele dorite deoarece prin memorie imună anticorpii se pot produce în continuare și pot provoca pagube de autodistrugere.
      Stafilococul și Hemofilusul, deși mai puțin periculoși, trebuie tratați conform antibiogramei. E de precizat că ori de câte ori cresc bacteriile pe medii de cultură, ele sunt supuse unor prafuri antibiotice pentru a se determina capacitatea medicamentului de a distruge bacteria. De aceea insist să nu se administreze niciodată antibiotice după ureche ci doar în urma antibiogramei. Excepția o reprezintă cazurile în care pacientul se simte foarte rău, infecția este severă și tratamentul trebuie inițiat cu un antibiotic cu spectru larg care foarte probabil va inactiva presupusa bacterie. Dar înainte de începerea terapiei în orb se recoltează secreții pentru cultura bacteriană sau se prelevează mostre de altă natură și în câteva zile cultura bacteriană și antibiograma ne vor indica dacă terapia inițiată de noi este cea corectă, în caz contrar înlocuind-o cu cea confirmată de laborator.
      Medicul de familie va evalua copilul din cap până în picioare urmărind prezența ectoparaziților (paraziți externi):păduchi, purici, precum și a eventualelor leziuni de grataj (de scărpinat) care să-i indice. Va fi examinată cavitatea bucală pentru excluderea faringitelor, se va evalua cavitatea nazală, sinusurile nazale, urechile, se vor ausculta (cu stetoscopul) căile respiratorii și pulmonii.
      Copilul trebuie pregătit și psihic pentru colectivitate, i se va explica că va pleca pentru câteva ore de acasă, că se va împrietenii cu noi copii sau își va revedea vechii prieteni.
      Rechizitele școlare, caietele, cărțile, manualele, ghiozdanul, uniforma, echipamentul sportiv trebuie oferite cu multă căldură și să reprezinte un dar plăcut și nu o corvoadă. Trebuie dați ca exemplu frații și surorile mai mari care au reușit în școală, care au rezultate deosebite. Pe cât e posibil drmul spre instituția școlară trebuie efectuat cel puțin la început cu părinții, bunicii, alți membrii maturi ai familiei pe căi sigure, fără trafic rutier intens pentru a nu primejdui viața copiilor.
      Cu speranța că școala în toate formele ei va reprezenta mediul propice pentru dezvoltarea copilului dumneavoastră închei spunându-vă cuvintele lui Seneca: ,,Copiii dumneavoastră nu pentru școală vor învăța ci pentru propria lor viață viitoare,,.




Dr. Cosmin Ștefan Georgescu
28.08.2014



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu