sâmbătă, 23 august 2014

Sindromul varicos

      Sindromul varicos reprezintă un cumul de suferințe datorat varicelor.
      Varicele reprezintă manifestarea insuficienței venoase cronice de cele mai multe ori localizată la nivelul membrelor inferioare (picioarelor) unde gravitațional, sângele are tendința să stagneze.





      Este o patologie în general feminină deoarece estrogenul și progesteronul precum și efectul mecanic al sarcinii dilată vasele în scopul de a îmbunătății circulația uterină dar sacrifică picioarele.

      Sindromul varicos cuprinde:
-stază venoasă
-dilatare venoasă
-edem venos
-tromboză venoasă
-inflamație venoasă

      Termenii științifici folosesc prefixul grecesc ,,flebo,, care înseamnă venă: flebodilatație, fleboedem, flebită.
      De altfel, specialistul în vene se numește flebolog.
      La nivel tegumentar, în sindromul varicos apar:
-îngroșarea tegumentului
-fibrozarea lui
-împăstarea cu apă, hemosiderină (pigmentul de degradare al hemoglobinei).
Tegumentul devine vânăt, ocru, brun. Îngroșarea pielii poartă denumirea de pahidermie (pahi=gros). Evoluția este spre elefantiazis (,,picioarele de elefant,,). Elefanții sunt numiți științific pahiderme (animale cu pielea groasă).
      Pielea, deși îngroșată este lipsită de troficitate având aspectul unui carton umed, care plesnește ușor, spontan sau la traumatisme minore, ducând la ulcerul varicos. Acesta prezintă o secreție opalescentă sau roză, iar când se supra infectează puroiul e galben-verzui și cu miros fetid.
      Stafilococi și streptococi există din abundență pe piele și de abia așteaptă să găsească un loc unde dând de sânge ca mediu nutritiv, să se multiplice.
      Ulcerele denumite atone se vindecă greu sau nu se mai vindecă niciodată.


      Pentru a se cicatriza, o leziune are nevoie de țesut sănătos în jur. În astfel de situații se impune evitarea ortostatismului (statul în picioare) timp îndelungat, evitarea băilor fierbinți și a mediului cald care dilatând vasele poate accentua procesul de stază, același efect negativ avându-l și contraceptivele orale. În plus atât ele cât și fumatul induc și tromboză (coagulare).
      Obezitatea e un alt factor de risc prin comprimarea venelor de întoarcere spre cord. Exercițiile fizice, dușurile scoțiene alternând apă caldă cu apă mai rece, înotul - fac un bun joc vascular.
      În timpul zilei picioarele trebuie ridicate pe un taburet astfel încât să faciliteze întoarcerea venoasă. Purtarea unor ciorapi elastici compresivi se impune. Ei sunt cu atât mai eficienți cu cât sunt tip pantalon, sau colant, cuprinzând membrele inferioare în totalitatea lor inclusiv bazinul. Ei trebuie îmbrăcați înainte de coborârea din pat pentru a evita dilatarea venoasă, gravitațională, situație în care punerea lor e inutilă.
      Ciorapii trebuie spălați de mână, nu la mașina de spălat cu centrifugă, storși prin presare și nu prin răsucire, uscați prin expunere la curenți de aer și nu la sursă de căldură. Trebuie utilizate alternativ două perechi, schimbate de la o zi la alta. Toate acestea previn deteriorarea fibrelor elastice.


      În ulcerele varicoase ciorapii nu se mai impun deoarece prin compresie ar scădea și mai mult, cu o circulație sangină aproape compromisă, fapt ce nu ar mai permite vindecarea rănii.
      Ca tratament medicamentos recomand trofice venoase:
-acidum ascorbicum (vitamina C: 500-1000 mg/zi)
-zincul
-dobesilatul de calciu
-rutinul
-diosminum (500 mg x2/zi)
-sulodexidum (250 unități x2/zi)
-pentoxifilinum (400 mg x3/zi)
      Pentoxifilina și sulodexidul sunt și dilatatoare importante are arterelor și venelor.
      Derivatele de prolină - un element trofic din peretele venos și bază a unor proteine complexe ce se sintetizează în prezența vitaminei C, pot fi de asemenea administrate sub formă de medicament. În formele cu trombi (cheaguri) se indică tratamentele de heparină injectabilă (5000 unități/zi).
      Heparina este o antitrombină 3 fiind un anticoagulant injectabil eficace.

      Se pot administra și produse mai noi: calciparină sau enoxaparină.
      Unguentele se pot administra topic (local) pe pielea fără ulcere:
-hirudoidul - un extract de salivă de lipitoare cu efect anestezic și anticoagulant (este mecanismul prin care nu simțim că lipitoare ne suge sângele)
-extracte de castan
-creme cu elemente antiinflamatoare și trofice vasculare
      Intervențiile chirurgicale sunt soluția extremă.
      Se practică avulsia - smulgerea venei dilatate.
      Există și tratamente de sclerozare, fibrozare a venelor prin injectarea în ele a unor substanțe care determină astfel de reacții.
      Închei prin a vă spune că picioarele frumoase se întrețin cu greu și nu în zadar starurile de la hollywood le asigură pe bani buni.

Dr. Cosmin Ștefan Georgescu
23.08.2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu