luni, 18 august 2014

Jurământul lui Hipocrate

      M-am întrebat de multe ori de ce jurământul lui Hipocrate a rămas valabil până azi, fiind rostit de orice absolvent al unei facultăți de medicină de oriunde din lume.
      Hipocrate este părintele medicinei.


      Medicina nu se putea naște decât în Grecia - țara filozofiei, unde omul are destul timp pentru a se gândi la sine însuși. Țară insulară și portuară - Grecia a însemnat contactul cu oameni veniți de pretutindeni care aduceau știința și înțelepciunea lor. Se spune că multe din principiile grecești ar fi de fapt egiptene.
      Hipocrate este părintele medicinei. Ca și în cazul lui Homer, nu știm dacă opera îi aparține sau este o compilație, o culegere din toți autorii până la el.


      Cert e că Hipocrate a avut mintea și sufletul să închege toată medicina în câteva tratate. Este tulburător că normele lui au rămas valabile până astăzi. Că sunt simptome, semne, fenomene care îi poartă numele, că modul în care el punea diagnosticul e încă în uz. Și a mai făcut ceva Hipocrate, a dedicat medicina zeilor. În deschiderea jurământului, cei care sunt chemați ca martori pentru a asculta cuvintele celui care jură nu sunt simpli muritori, sunt zeii din Olimp: Asklepios - Zeul Medicinei, Hygeea - Zeița Curățeniei, Apollo - Zeul Luminii și Artelor, Panaceea - Zeița Tămăduirilor Universale. Dacă invoci niște nemuritori ai și tu dreptul la nemurire. Medicina se face înălțând capul spre vârful Olimpului care fiind cel mai înalt multe al Greciei e întotdeauna învăluit în nori. Acest nimb i-a dat întotdeauna un aer mitic. Privind spre vârful muntelui privești de fapt spre cer și îți eliberezi mintea și sufletul. Aceasta i se  cere de fapt unui medic.
      După ce a consultat bine bolnavul trebuie să privească spre cer de unde să-și ia toată energia și forța, conștient de faptul că el doar va trata iar zeii vor aduce vindecarea.
      Nicăieri, legătura între medicină și divinitate nu e atât de puternică ca în acest jurământ. Ea va fi preluată la cote religioase de către Sfinții Părinți care ne vor învăța să postim, să ne cultivăm trupul, mintea și sufletul spre bine, să ne ajutăm semenul aflat în suferință.


      Hipocrate e primul și ultimul care afirmă plenar că medicina e artă. Prin urmare, ea se învață de la un maestru, se transmite unui discipol și presupune har.
      Pe vremea lui Hipocrate exista o castă a medicilor, meșteșugul era predat numai în familie sau copiilor celui care te-a învățat.
      Azi medicina e permisă oricui și această democratizare a ei, deși firească, i-a știrbit faima.
      Azi medicul respectă niște algoritmi, există ghiduri de conduită medicală, iar libertatea medicului e frânată de aceste linii directoare.
      Hipocrate spunea că tratăm bolnavi și nu boli și fiecare om e un unicat. Prin urmare în zadar vom cunoaște boala dacă nu vom cunoaște bolnavul. Leacul trebuie individualizat, hotărât pentru fiecare pacient în parte. De aceea medicina e o artă, fiindcă ea iese din șabloane, nu e un pat al lui Procust în care să tai ce iese din matriță.
      Medicina e corespondența dintre ce gândește medicul și ce se potrivește pacientului, dintre boala generală și suferința proprie.
      În jurământul lui Hipocrate e redat mai bine ca oriunde secretul profesional. Medicul nu va spune nimănui ce a văzut și ce a auzit în casa bolnavului. Doctorul este un dohovnic absolut, condamnat la tăcere îndată ce a aflat secretul. Este Regele Midas care va striga în interiorul său secretul ce-l poartă.
      Tot o formă de castitate subliniată de Hipocrate în jurământ este neamestecul în treburile familiei celui bolnava, altfel spus nu ai voie să te îndrăgostești, să pizmuiești sau să judeci pe nimeni din casa în care intri. Faptul că se spune casa în care intri, pune accentul pe o medicină peri-patetică, ambulantă, itinerantă, în care medicul mergea la omul bolnav și nu invers.
      Fiecare casă de om bolnav era un templu în care doctorul se închina zeilor, îi invoca, le aducea drept ofrande propria sa știință și sacrificiul său de fiecare zi.
      Partea care astăzi nu se mai respectă din jurământul lui Hipocrate este interdicția adresată medicului privind administrarea de medicamente sau efectuarea de intervenții chirurgicale care să ducă la lepădare (pierderea sarcinii).


      Biserica, pe bună dreptate, susține și azi acest principiu vital a priorii, condamnând avorturile și întreruperile de sarcină. Evident, excepție fac sarcinile incompatibile cu viața mamei și produsului de concepție precum și cele monstruoase.
      Hipocrate insistă în jurământul său asupra obligației doctorului de a acționa numai spre binele bolnavului. Este un principiu deontologic fundamental în vigoare în toate codurile de procedură medicală.
      Jur la rândul meu să respect aceste principii ale lui Hipocrate - părintele medicinei, sfătuitorul nostru, al medicilor, și călăuzitorul tuturor bolnavilor din toate timpurile spre însănătoșire.

Dr. Cosmin Ștefan Georgescu
18.08.2014

71 de comentarii:

  1. Sa fie semnul meu pe crestetul fiecaruia 1980-vesnic cu credinta vesnic ziua, etern.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vrem retete permanente stampila rmfb decretul furnal legea magistratura medicamentele banii drepturile lumesti si bisericesti,ufo, neurologie, cardiologie, medicina sportiva mandate functii scoli, calificari toate si mostenite PFA degrevari dubluri omen, contencios administrativ, pilepsie,iovr, functia la Forte loctiitor premiile toate,succesiuni segmentari, popi tot,retete.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe epilepsie glaucom unghi ingust diab zaharat si simplu gonartroza scleroza miastenie hernie obliteranta carcinom, tbc, neoplazie,cancer ficat,vaz auz, muschi,sange vertebra, gonade,toti vesnic toti pomenitii toti oamenii la fel cu noi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe ambliopie cecitate la fel cord,venerice la fel vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Indemnizatia cu triptofan neurologie indemnizatii si 175 lei noi greco catolici legitimatia handicap,fisa spitalizare generala, carduri sanatate,autorizatii definitive CAEN, toti oamenii vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa fiim titulari reprezentanti singuri CURTEA DOMNEASCA pe aspirina, cu permanent si nerevizuibil, cont de card inchis,

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa ne fructificam comercializam inventiile vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa avem dispozitive medicale gratuite vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa luam pachetele minime si de baza diab.zaharat sa luam toate legile auzite vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa aiba toti mintea mea lista Forte vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sa dea Dumnezeu sa mor cum m-am rugat sa aiba si ceilalti ca mine etern.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce vreau cazuri aia am justitie Curtea de AG you tube si TVR 1 si radio Aton Socialist[suma vesnic]si-n ISTORIA ROMANILOR 1980-vesnic.Literatura romana vesnic.stenodiacritic vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa aiba macheta mea tov.TODIRECI sinecura cec[unde 1980-vesnic]de nota 10 bene nota /bine corect,[tot faptic jertfelnic legitimatia adevarul despre mine ]1980-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cred in Agafia Ilie vesnic pe trecut am crezut in Eudoxia Manolache....da!vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sa stie ca este icoana lui RAD , in fantana sa stie tot ce ssa faca sa aiba viata noastra PCUS B.D.Citatii vesnice.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sa aiba de la Hipocrate, toti cei ce m-au ajutat ajutorul meu 180-vesnic, ca mine[17 vesnic],din clasa liceu vesnic 2001 generatie.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sa am Boneta Monopolista 1900-vesnic pe crestet ortodoxa etern vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa aiba oamenii planul meu de Mantuire cu Cheile Solstitiu agrar 1900-vesnic, Trandafir vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  19. Dam MEDICINA noastra lui HIPOCRATE eu parintii sotul bunicii[2] sa puna SEMNE pe noi de CARTE 1900-etern si vesnic stoichiometric vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu accept legea noua a Procuraturii in HARDEAL Duma mea 1900-vesnic niciodata 1900-etern si vesnic.Glich .Elen.Trif.,vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  21. Numai consatenii au obiecte ca mine semn de GUSPIDA de Apa Enot 1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  22. sint doctor ansva panslavist la s.c porc frigoexpress geanta mea acolo 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  23. este caseta noastra la justitie eu rude vii si moarte cu vorbele noastre 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  24. sintem inseriati ADAS medicina eu parinti bunici sot,la Franz Joseph corect de 10,al qaeda,omputationist socio umandizabilitati TC,TAT,TH,TARB,Marcheting,1900-vesnic sa stiim clantai vechi justitie vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  25. am prostit nebuni pe tara cu VANZARILE Pensionari cu cortul lui Moloh 1900-vesnic[au cugetul meu spurcat vesnic corect].

    RăspundețiȘtergere
  26. sintem cerc in cortul lui Moloh eu si ceilalti identic la fel 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  27. am iscalit proiectul judecatorie arabi oms suedeze,in trei sate,AG/VL/OT canal Mehadia Bicaz,eu R.M cnp [IDnp] sa stie toti 1900-vesnic tot marturi ambele genuri toti indiferent televizat national 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  28. sint dosarele mele la regimul greco-catolic cu inculpatii nu renunt vesnic la acuzatii pe aici nu se trece corecte de 10[1900-vesnic].,R.M cnp[IDnp vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  29. sintem inseriati ADAS de bine rau fericire justitie frumos in GARDA de Fier Legionara eu parinti sot bunici nu renuntam vesnic la acuzatii pe aici nu se trece 1900-vesnic,corect de 13 vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  30. sint,,Slujitor Permanent,,al Motgii lui Ticleanu Reconstructia[rau],1980-etern si vesnic aton Sebes Arnaut grupare vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  31. Din ziua de azi sintem INCHINATI BISERICII toti comun identic eu parinti bunici sot ne despartim de lume etern si vesnic[avem tot la fel comun, hartie sa stiim 1900-vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  32. sintem dusmani eu parinti sot bunici sa stie toata lumea,motivele sa se umple gura lumii de cacat sa vada si ei sa stie[ai lor sa fie],bunica si eu pe surori tata pe sorasa Auri,bunicul pe Frati doi, sotul pe dusmani,mama pe fraiso[sa stie lumea adevarul vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  33. ziarul meu corect de 1/13 nota 10 este in fantana cu calul, agora efeseni atenieni antici tigani si popi, 1900-vesnic gratis vesnic il da zeul HIPOCRATE la toti 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  34. Mihaita stie medicina noastra unde-i marfa mea parinti 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  35. sa stiim eu parinti sot bunici Mihaita unde-i marfa sotului 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  36. este modulul meu de avocat greco -catolic in drept civil nuami aici sat gratis ENERGOAPARATAJ Vilcea,,numai tiganii albi,steno arbore PASCU,psihanalitic 1900-vesnic.R.M cnp[IDnp].

    RăspundețiȘtergere
  37. sintem ortodoxi stil vechi legea noua ap.MATEI eu parinti sot 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  38. are mintea inima sufletul cugetul constiinta oglinda,dreptatea creierul meu zeul sporturilor DISCOBOLUL 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  39. Sint dosarele mele invinuitii corecti de nota 10 la col.GAFENCU,R.M cnp[IDnp],nu renunt vesnic la acuzatii pe aici nu se trece,caseta mea lab stiintele naturii la fel la JIHAD corecte de nota 10 1900-vesnic[locul si data anul] vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  40. Sint luptatoare Sistem in calendarul PROROMA si folcloric si stilist vechi eu R.M cnp corect de nota 10 1900-vesnic[suluri de armata ieftine].

    RăspundețiȘtergere
  41. sint luptatoare sistem secuiesc cu balanta ceangaie,judecatorie calendar stilist vechi proroma si folcloric capulzani vise noaptea serdarul comert pensii KOSOVO televizat ordinar 1900-vesnic eu.,cai morti vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  42. este inima mea taine cugete smerite sf Soare,la D,ale lui Mitica 1900-vesnic semnul sf cruci pe ele vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  43. au oamenii procuratura mea steno in inimi legile mele in inimi,potirul meu sf impartasanie[au casrta mea lab toti sf taine marturi] visenocturne 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  44. este icoana mea in biserica culte mir ortodoxe protoierie Buzesc,stil vechi eu AL MATZAH mataie,Cuvantul litografii schite foto politie dosare uzp,manuale si toata handralaua comuna colportaj eu 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  45. sint toti oamenii cu foto schite politie si UZP chemati de mine martori ambele genuri toti la fapte este TRIBUNALUL meu trei sate trei judete si 2 canale,zi,noapte frenologice,al meu LIN.COS Tribunal UZP 1900-vesnic gratis[iscalit ai lor vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  46. Sint Ariota Arie Magd.R Notara Popi,corecta vesnic toti albii 1900-vesnic de la Ceruri vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  47. am sf Soare imparatul a toate pe maini chip inima crestet cap,vesminte eu parinti sot bunici 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  48. sint proprietar in lotul cimitir am zis nu 1900-vesnic am dat cu lama si bomba pe motiv de sonda geotermala,am semnatura stampila asa si restul toti 4 institutionalizare motivul 1900-vesnic[Vinovatii ele pe FRONT la Rusi nu renunt vesnic la acuzatii pe aici nu se trece vesnic],televizat radioteleviziune].

    RăspundețiȘtergere
  49. sint vietile noastre in spline si splinute de bine rau fericire justitie frumos eu parinti sot bunici[3],credem in spline si splinute avem spline si splinute tot mie la mie corect luminat 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  50. au oamenii legea cutitului meu 1900-vesnic

    RăspundețiȘtergere
  51. avem semne pe noi de Stat roman eu parinti sot bunici[3]1900-vesnic

    RăspundețiȘtergere
  52. sint curva regalista copil copii Ardeni, diode polsca camerala Terra incognito sf graal rece uzp computationista de 13 1900-vesnic fericire vesnic

    RăspundețiȘtergere
  53. sint curva romanova Dostoievski Cehova femeie de 13 valona 1900-vesnic

    RăspundețiȘtergere
  54. sint parfumurile si machiajele pe mine 1900-vesnic

    RăspundețiȘtergere
  55. sint florile gentile coafurile pantofii lenjeriile pe mine 1900-vesnic

    RăspundețiȘtergere
  56. sint preparatele toate utilizate de mine 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  57. sa ma stie cu bursa de valori folclor poezii muzica si menaj 1900-vesnic

    RăspundețiȘtergere
  58. au artistii meseria mea vesnic in Vilcea

    RăspundețiȘtergere
  59. este geografia limonaria-ceainaria botanica tiintele naturii pe mine 1900-vesnic

    RăspundețiȘtergere
  60. sint documentele cu marfuri folclorice liste unde pret loc anpcb eu parinti buni-[3] sot 1900-vesnic sf soare vesnic

    RăspundețiȘtergere
  61. sint listele documentele noastre cum informatic la libraria germana 1900-vesnic

    RăspundețiȘtergere
  62. au folclorul ca mine carti aici sap suedeze unde pret loc ziua data locul ora vorbe psihologia mea au ca mine eu parinti bunici[3] sot unchi sora 1900-vesnic

    RăspundețiȘtergere
  63. am adus toti barbatii la inchizitie romana la sf mele TAINE HIROTONII HIROTESII 1900-vesnic

    RăspundețiȘtergere
  64. sintem sefi UTC in tara sat trei sate trei judete doua canale eu parinti bunici[3] sot sora unchi.

    RăspundețiȘtergere
  65. sint scandalurile la pripor in lume si biserica universala la arhMihail 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  66. eu mama mamaie sintem inseriate Adas corect de 10 cu motivele de 10 in Generatia de Aur 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  67. interzic dosarele de pensii toate sistemele peste tot roman strain 1900-vesnic motivul vesnic

    RăspundețiȘtergere
  68. au femeile si fetele sf mea inima 1900-vesnic cu obiectele cazuri povesti fapte legi 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere